Primul Triatlon

Ce este un triatlon?

Triatlonul este un sport multidisciplinar format din înot, ciclism și alergare și este un sport excelent pentru a rămâne activ. În plus, prin implicarea în cele trei discipline, poți menține antrenamentul distractiv și variat!

Sursa: https://www.britishtriathlon.org/get-involved/what-is-triathlon

Sa aruncăm o privire succintă asupra celor trei sporturi.

ÎNOT. Prima probă în triatlon este proba de înot. Acesta este momentul în care majoritatea triatloniștilor începători sunt îngrijorați. Peste 80% dintre sportivi spun că sportul lor cel mai slab este înotul.

Din fericire poți purta un costum de neopren (pentru căldură și flotabilitate) și această probă durează cel mai puțin timp într-un triatlon. În plus, dacă nu îți place să înoți free style (crawl), poți înota în stil bras.

CICLISM. “Este ca și cum ai merge pe bicicletă” – Ei bine, pe măsură ce te antrenezi mai mult pentru triatlon, vei descoperi că există o adevărată știință în ceea ce privește mersul pe bicicletă. Atât în interior, pe un trainer, cât și în aer liber pe șosea. Pentru primul sezon, secretul constă doar în a pedala cât mai mult.

Proba de ciclism este considerată solicitantă în ziua cursei datorită lungimii sale. Prin urmare, sfatul este să aloci aproximativ 50% din timpul dedicat antrenamentelor pentru pedalat.

ALERGARE. Ultima, dar nu cea din urmă, este alergarea. Poate fi cel mai simplu sport dintre cele trei pentru a începe. Doar ieși și alergi. Dar în simplitatea lui există cel mai mare risc de accidentare.

De ce triatlon?

Motivația de a te antrena pentru un triatlon este la fel de diferită precum sportivii. Găsirea propriului motiv este crucială, deoarece va fi un fundament pe care să te sprijini atunci când lucrurile se complică (da, nu întotdeauna este distractiv). Așadar, să-ți amintești de ce o faci te va motiva.

Iată câteva motive pe care le auzim adesea de la sportivi:

VARIAȚIE. Triatlonul este o modalitate excelentă de a fi în formă. Obții o rezistență excelentă, îți dezvolți forța generală și previi plictiseala în antrenament, deoarece combini mai multe sporturi.

AUTOSATISFACȚIE. Vei simți o mare satisfacție din îndeplinirea obiectivului de a termina un triatlon – indiferent de distanță. Finalizarea cursei este un obiectiv motivant. Pe parcurs, vei îndeplini și alte obiective mai mici, care îți vor spori încrederea, rezistența și determinarea.

CONTROL. Numeroase lucruri în viață nu sunt în controlul nostru și poate fi frustrant. În schimb, antrenamentul pentru triatlon este ceva de care poți fi responsabil. Și a avea control este crucial pentru starea ta mentală.

Cât de lung este un triatlon?

Triatloanele sunt diferite ca durată și complexitate. Există triatloane cross (fără asfalt) și triatloane de șosea (cele mai comune).

Sursa: https://www.meridiantriclub.co.uk/triathlon-faq/

Triatlon Super Sprint

Cât timp va trebui să antrenez pentru un triatlon de tip super sprint?

3-4 ore pe săptămână

Dacă te gândești să încerci un triatlon, Super Sprint este cursa ideală pentru a începe. Ideal pentru începători, distanța poate fi parcursă de mulți cu foarte puțin antrenament. Echipamentul necesar pentru un Super Sprint este minim – dacă deja ai o bicicletă, o cască de protecție și o pereche de pantofi de alergare, ești pregătit! Pentru înotătorii începatori formatul în piscină, permite noilor sportivi să își testeze abilitățile de înot într-un mediu sigur și controlat.

Dar Super Sprinturile nu sunt doar pentru începători. Formatul scurt, dar intens, este prezent și în cadrul cursei olimpice de staffetă mixtă, unde echipele de trei membri alternează între curse de Super Sprint, etapă cu etapă, predând ștafeta la finalul înotului pentru a începe proba de ciclism.

Triatlon Sprint

Cât timp va trebui să antrenez pentru un triatlon de tip Sprint?

3-5 ore pe săptămână

Mai mult de 75% dintre triatloniști au terminat această distanță, făcând triatlonul Sprint cel mai popular eveniment în sporturile multidisciplinare. Și cu un motiv întemeiat – începătorii găsesc distanțele accesibile, în timp ce veteranii sportului știu că distanța scurtă poate implica o intensitate ridicată – mergând în forță pe toată durata înotului, ciclismului și alergării având nevoie de o formă fizică serioasă. Antrenamentul pentru un triatlon de sprint se potrivește perfect în programul chiar și al celor mai aglomerați, permițând sportivilor să se bucure de înot-ciclism-alergare fără a-și schimba complet viața. Costurile financiare sunt, de asemenea, reduse – la fel ca în cazul triatlonului super sprint, nu este nevoie de prea multe lucruri pentru a termina un triatlon de sprint.

Triatlon Olimpic

Cât timp va trebui să antrenez pentru un triatlon olimpic?

5-7 ore pe săptămână

Poate nu vei concura la Jocurile Olimpice, dar asta nu înseamnă că nu poți să concurezi ca un olimpic. Această distanță standardizată este cea mai bună combinație între scurt și intens, necesitând totodată atenție la elemente precum ritmul și nutriția. Unele evenimente de triatlon de distanță olimpică permit chiar și drafting-ul (mersul în spatele competitorilor pentru a câștiga viteză și a economisi energie), adăugând un alt element de strategie competiției. Într-un triatlon olimpic, poți folosi echipament de începător, deși cu cât mergi mai mult, cu atât este mai probabil că vei dori să faci upgrade la echipament.

Triatlon Distanță Medie (Half Ironman)

Cât timp va trebui să antrenez pentru un triatlon distanță medie?

8-13 ore pe săptămână

Gata să pui “rezistența” în sporturile de rezistență? Distanța medie (cunoscută și ca 70.3, pentru kilometrajul său cumulativ) a devenit extrem de populară în ultimii ani. Volumul de antrenament este mai mare decât în cazul competițiilor pe distanțe scurte, dar nu excesiv – mulți sportivi găsesc modalități de a-și încadra antrenamentul pentru jumătatea de Ironman în viața lor fără să renunțe la obligațiile familiale, profesionale și sociale. Cu toate acestea, acest lucru necesită angajament și atenție la detalii – nu numai în programul tău, ci și în stilul de viață. Lucruri precum somnul adecvat și nutriția corectă devin din ce în ce mai importante, la fel și un buget adecvat – la distanța half ironman echipamentul contează. O bicicletă care este suficient de confortabilă pentru o distanță de 20 de kilometri poate fi extrem de inconfortabilă pentru o distanță de 90 de kilometri, iar mai mult timp petrecut în apă poate necesita o investiție într-un costum de neopren pentru a te menține cald.

Triatlon Distanță Lungă (Ironman)

Notă: Deși termenul “Ironman” este adesea folosit pentru evenimentele de distanță lungă, nu toate cursele de 140,6 mile sunt curse Ironman – doar cursele organizate și desfășurate de brandul Ironman.

Cât timp va trebui să antrenez pentru un triatlon distanță lungă?

13-20 ore pe săptămână

În funcție de persoana pe care o întrebi, participarea la o cursă de 140,6 mile (226 km de înot, ciclism și alergare) este fie complet nebunească, fie cu totul impresionantă. Cu toate că Ironman nu este pentru oricine, cei care acceptă această provocare o consideră o experiență care le schimbă viața. Antrenamentul pentru un Ironman nu constă doar în câteva zile lungi de antrenament, ci este un stil de viață, cu muncă zilnică spre atingerea obiectivul final – antrenamente multiple pe zi, plimbări și alergări de câteva ore în weekend, rutine de recuperare și nutriție. Acest lucru, desigur, înseamnă mai puțin timp pentru alte lucruri, precum treburile casnice, alte hobby-uri și socializare. În timp ce unii sportivi trebuie să fie creativi pentru a-și echilibra timpul petrecut cu familia și timpul de antrenament, acest lucru poate fi realizat. Cu toate acestea, este important să fii realist în ceea ce privește timpul pe care îl poți și ești dispus să-l dedici în urmărirea acestui obiectiv. La fel și din punct de vedere financiar – de la taxele de participare ridicate la echipamentul și nutriția necesară (am menționat că vei mânca tot timpul?), să te antrenezi ca un Ironman este probabil să genereze costuri semnificative.

Sursa: https://www.triathlete.com/events/what-you-need-to-know-about-every-triathlon-distance/

Cât timp ar trebui să antreneze un începător pentru un triatlon?

Pentru distanțe scurte, recomandăm 12 săptămâni de antrenament. Și dacă ești complet nou în sporturile de rezistență, adaugă încă 8-12 săptămâni de antrenament de bază.

Dacă te-ai antrenat pentru un triatlon o anumită perioadă și intenționezi să participi la mai multe curse pe an, organizează-ți sezonul în jurul unei competiții principale. Utilizează toate celelalte evenimente de triatlon și non-triatlon pentru pregătire.

Pentru triatlonul de distanță lungă, este nevoie de o pregătire mai îndelungată.

Ține minte un lucru. Trebuie să fii în formă și pregătit în ziua cursei. Și nu înainte de acea zi. Sezonul de antrenament este dedicat pregătirii și dezvoltării tale pentru ziua cursei.

GLOSAR

Ca în majoritatea sporturilor, există un întreg vocabular al triatlonului și este ușor să te simți confuz de toate termenii specifici. Iată câteva dintre termenii pe care cel mai probabil îi vei întâlni, cu explicații:

Sesiunea “brick” – o sesiune de antrenament în care combini disciplinele de ciclism și alergare, de exemplu, o plimbare cu bicicleta de 25 de minute urmată imediat de o alergare de 15 minute.

Drafting – atunci când un triatlonist merge în spatele altuia pentru a beneficia de avantajul aerodinamic. În majoritatea triatloanelor, draftingul este ilegal (cu excepția curselor de elită) și trebuie să te asiguri că păstrezi o distanță de 10 metri între tine și persoana din fața ta.

Tranziția – momentul în care schimbi între disciplinele dintr-un triatlon. Acestea sunt cronometrate separat față de etapele de înot, ciclism și alergare, iar triatloniștii experimentați sunt mereu obsedați de modul în care pot petrece mai puțin timp acolo!

T1 – tranziția între etapele de înot și ciclism ale unui triatlon.

T2 – tranziția între etapele de ciclism și alergare ale unui triatlon.

Sursa: https://humanrace.co.uk/triathlon-guide-for-beginners/