Originile triatlonului 

Primul triatlon a avut loc în apropiere de Paris în anul 1901, când “sportivii vremii” au parcurs un traseu de alergare, ciclism și canoe. 

Începând cu anul 1920, segmentul de canotaj a fost înlocuit cu înotul, iar într-un ziar era menționat că evenimentul anual consta într-o cursă de 3 km, o plimbare cu bicicleta de 12 km și traversarea râului Marne. 

În timp ce alte evenimente “Les Trois Sports” au avut loc în Marsilia și La Rochelle înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, acest sport a atras puțin atenția publicului. 

Originea triatlonului modern provine din creșterea popularității joggingului în Statele Unite după victoria la maraton a lui Frank Shorter la Jocurile Olimpice de la München din 1972. 

La doi ani după succesul lui Shorter, doi membri ai Clubului de Atletism din San Diego – Jack Johnstone și Don Shanahan – au organizat Triatlonul Mission Bay pe 25 septembrie 1974, iar 46 de persoane au plătit câte un dolar pentru a participa. 

Johnstone, care participase la duatloane alergare-înot, dorea să organizeze propriul său eveniment, iar Shanahan era interesat să adauge un element de ciclism. 

Niciunul dintre ei nu auzise în prealabil de evenimentele de triatlon organizate în Franța mai devreme în secolul respectiv. 

Cursa a început cu o alergare de trei mile (4,8 km) pe Insula Fiesta, urmată de o plimbare cu bicicleta de cinci mile (8 km) pe continent în jurul SeaWorld San Diego. 

A urmat apoi o secțiune hibridă de înot și alergare, cu aproximativ 500 de yarzi (460 m) înot și alte trei mile (4,8 km) alergare, iar concurenții trebuiau să se târască pe o pantă abruptă până la linia de sosire. 

Evenimentul a devenit rapid anual, astfel că și alte triatloane au început să apară în America.

World’s 1st Triathlon 40 Years Ago, at Mission Bayhttps://youtu.be/y7EjUg55f78

Apariția Ironman

Doi dintre cei 46 de concurenți la primele două Triatloane Mission Bay au fost comandantul Marinei Militare a SUA, John Collins, și soția sa, Judy.

După ce s-au mutat din California pe insula O’ahu din Hawaii în 1975, au participat la un eveniment de alergare-înot de sprint înainte de a avea ideea de a crea ceva pentru specialiștii în rezistență.

În octombrie 1977, soții Collins au anunțat primul Triatlon Around The Island, care urma să aibă loc în luna februarie și să cuprindă trei competiții existente – înotul în apele agitate ale Waikiki, cursa de ciclism Around-Oahu și maratonul Honolulu – dar desfășurându-se una după alta.

Primul Triatlon Hawaiian Iron Man a avut loc pe 18 februarie 1978.  John Collins a spus atunci: “Cine va termina primul, îl vom numi Iron Man”.

Sursa: https://coronadotimes.com/news/2021/10/30/ironman-founders-judy-and-john-collins-have-long-standing-coronado-connection/

Numele “Iron Man” a provenit de la porecla unuia dintre colegii de la șantierul naval al lui John, cunoscut pentru ritmul său de a merge mereu înainte. Taxa de participare de 5 dolari includea aducerea unui tricou acasă la ei pentru a i se imprima logo-ul serigrafiat și apoi urma adăugarea mențiunii “finisher” în cazul în care finalizau cursa.

Fotografie din colecția familiei Collins 

Sursa:

John a personalizat, de asemenea, trofee din tuburi de cupru pentru toți participanții. Soții Collins au fost încântați de eveniment, deși Judy a anunțat în ultimul moment că nu poate participa. John a participat, terminând pe locul nouă, cu un timp de finalizare de 17 ore și 3 secunde, care acum, coincidență, este timpul limită pentru Ironmanul de astăzi.

Fotografie din colecția familiei Collins 

Sursa:

Doar 15 persoane au participat la acest eveniment, iar Lyn Lemaire a devenit prima femeie concurentă în anul următor.

Ulterior, soții Collins au predat paronatul lui Hank Grundman și Valerie Silk, aceasta din urmă preluând în totalitate controlul după divorțul lor din 1981.

În acel an, Silk a mutat ceea ce devenise Campionatul Mondial Ironman pe insula mai puțin dezvoltată Hawaii, iar cursa din februarie 1982 a adus sportul în atenția publicului.

Julie Moss, o studentă din California, părea că va obține victoria la categoria feminină, dar a leșinat din cauza deshidratării în etapele finale.

Moss era hotărâtă să termine cursa și s-a târât până la linia de sosire, cu milioane de oameni din întreaga lume privind efortul său curajos și dramatic.

Sursa: 

https://www.hawaiitribune-herald.com/wp-content/uploads/2020/03/web1_020682-Moss-Ironman.jpg

Acest lucru a trezit un interes mai mare față de această cursă, organizatorii fiind nevoiți să organizeze o loterie pentru a aloca cele 1.000 de locuri disponibile.

Silk a vândut licența Ironman în 1990 către Dr. James P. Gills, care a înființat Corporația Mondială de Triatlon (WTC), și care a organizat primele evenimente în afara Campionatului Mondial Ironman.

În prezent, există peste 150 de evenimente Ironman și Ironman 70.3 (jumătate de Ironman) în întreaga lume, de la lansarea lor în 2001.

Sursa:

https://olympics.com/en/news/everything-you-need-to-know-triathlon-get-started-equipment-athletes